Cleopatra VII Philopator
In januari 69 voor Chr. (In augustus 30 voor Chr) was koningin van het oude Egypte, het laatste lid van de Ptolemaeïsche dynastie en daarmee de laatste Hellenistische heerseres van Egypte. Ze is verreweg de bekendste van de vele gelijknamige Egyptische vorstinnen en wordt genoemd naar de naam (Cleopatra).ptolemaeus xII auletes.
Geboorte en heerschappij met haar vader
Cleopatra is Grieks voor "vaders glorie" en haar volledige naam, "Cleopatra Thea Philopator" betekent "De Godin Cleopatra, Vaderminnend". Zij was de derde van de vier dochters van koning Ptolemaeus XII Auletes met wie zij in eerste instantie samen regeerde. In haar familie waren dan ook meerdere Cleopatra’s. Zijzelf werd “Cleopatra VII” genoemd.
Het leven van Cleopatra
Cleopatra is rond 69 jaar voor Christus geboren, in het stadje Ra- Kadet. Haar vader, Ptolemeius de twaalfde, was farao van Egypte. De jonge Cleopatra heeft haar jeugd in het koninklijke vrouwenverblijf doorgebracht. Cleopatra heeft in haar jeugd niet veel bijzondere dingen gedaan. Cleopatra heeft van haar opleiding genoten die al vele dochters van farao’s hebben gehad.
Op de middelbare school heeft ze als een beschaafde leerling leren tekenen, de zevensnarige lier bespelen en leren zingen. Ze heeft ook veel lichamelijke opvoeding geleerd. Ook kan Cleopatra heel goed paardrijden. In 51 jaar voor Christus gaat haar vader Ptolemeius de twaalfde dood. In zijn testament staat dat Cleopatra en haar broertje Ptolemeius de dertiende moeten worden benoemd tot opvolgers. Omdat Cleopatra ouder is wordt Cleopatra koningin. Op dat moment is zij nog maar 18 jaar oud. Haar broertje was op dat moment nog maar 10 jaar. Cleopatra was ook met haar broertje getrouwd. In ons land kan dat niet, maar in Egypte was dat heel gewoon. Nu Cleopatra koningin is, regeert zij dan
ook net als haar voorouders met behulp van decreten, bevelen en aanwijzingen. Cleopatra wordt ondersteund door een aantal hovelingen, vrienden en familieleden. Net als andere farao’s moet ze eigenhandig verzoek- en smeekschriften aannemen en zelf recht spreken. Deze taken zijn heel zwaar. Belangrijk is verder nog, dat Egypte in die dagen nog eigen baas was. De Romeinen waren de baas in grote stukken van Europa en het Midden Oosten. Zij vielen de Egyptenaren niet aan, maar keken van afstand wel toe hoe het land geleid werd. In ruil voor het niet aanvallen van Egypte door de Romeinen moest Egypte een groot deel van de graanoogst afstaan aan Rome.
Maak jouw eigen website met JouwWeb